Izbor domena

Izbor domena

Prvi i veoma vazan korak u optimizaciji jednog sajta.

Domen ili ime vaseg sajta treba da bude kratak (do 12 karaktera). Prilikom izbora treweb se odluciti da li ce to biti ime vase firme. Ili, da li  je moguce u jednoj ili dve reci opisati cime se bavi vasa firma. I izabrati onaj izraz za koji znate da cevasi potencijalni kupci upisivati u pretrazivac.

Tusiticka agencija moze svoj sajt nazvati Turskaletovanje.com Pri tom, treba razmisliti da li ce se vas domen imati rs. co.rs, com ili travel ekstenziju.

(Co.rs mogu registrovati samo kompaanije i pravna lica )

Sto se same otpimizacije prilikom izrade sajta tice, izbor izmedju com, travel rs ili Co.rs domena zavisi od toga da li je vas sajt jednojezicni i da kojem je trzaistu namenjen. Co.rs i Rs treba izabrati ako je sajt i poslovanje firme samo u okviru Srbije i treba da bude uradjne samo na srpskom jeziku.

Za Google pretrazivac je to bitno jer u nekoj drugoj zemlji domeni iz te zemljeimaju prednost u odnosu na domene drugih zemalja..Domen com ili travel, ili net imaliu isti znacaj za Google u svakoj zemlji..

Jos jedna stvar prilikom izbora domena ima uticaj na rangiranje sajta i na bodovanje kvaliteta za Google .

To je duzina registracije domena.Firme koje zakupe domen na 2 ili vise godina deluju ozbiljnije za google botove (Robote koji cesjljaju vas sajt), te samim tim imaju malu prednost u odnosu sa sajtove registrovane na godinu dana.

Ono sto se odnedanvno promenilo je da ce sajtovi koji ce imati enkripciju ili zastitu podataka, takodje dobijaju prednost u odnosu na sajtove koji su bez te zastite.

Http ili HTTPS ..Ta ce se razlika u bodovanju samo povecavati ..Tako da, iako vec imate svoj sajt treba razmisljati o prelasku na zasticene domene.( https).

Vec sada pored imena vaseg domena mozete primeti slovo I .. Klikom na slovo otvorice se prozor koji vec sada opominje da vas sajt nije siguran...

Chrome_Asos

Kao sto vidite na fotografiji ovo je poruka koja bas i ne uliva poverenje klijentima.

I to je tek pocetak ere prelaska na zasticene sajtove.

Razlika u ceni oizmedju ove dve vrste domena je izmedju od 30 pa do 100 € po sajtu. Cena zavisi od vrse cetrifikata i ko ga izaje do same vrste sertifikata. Za samo jedan domen cena certifikata je od 30 do 60 €.

A ona pokriva samo jedan domen. Cak ni poddomene koje mnogi sajtovi imaju.

(Takav certifikat je oko 60 eur. Godisnje)

Leave your comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.