U kojem programu uraditi novi sajt ?

Sada, kada ste odabrali odgvarajuci domen i hosting za vas novi sajt, sledi odluka u kojem programskom jeziku ili na kojoj platformi uraditi vas  sajt.

Citave su polemike da li je bolje sajt uraditi u PHP Ili ASP.NET programskom jeziku. Ili, ako se radi na pomocnim platformama na kojoj platformi raditi...

Izedju Programskog jezika (PHP I ASP), smatramo da nema razlike. Samo da, onaj koji vam redi sajt poznaje dovoljno bilo koji od ova dva jezika...

Cinjenica da je medju prvih 10 sajtova sveta 6 radjeno u PHP-u, a 4 u ASP, takodje ne govori koji je jezik bolji. PHP je samo zastupljeniji kao besplatan i "open source" jezik. Te ga stoga koristi vise dizajnera. Upravo radi toga mi smo se odlucili da radimo na licenciranim ASP. (Microsoft). Samo je profesionalnost u odniosu na volonterski ili entuzijatski pristup presudila. Zato sto smatramo da je ipak sigurnije imati nekog odgovornog i duznog da kvar otkloni nego kada se nesto bazira na dobrovoljnoj bazi.

No to je samo nase misljenje sa kojim se verovatno mnogi nece sloziti.

Kao drugi nacin stavranja sajta, je upotreba neke od platformi na kojima se sajt ne pravi vec instalira..Za vecinu ovakvih platformi nije potrebno programersko znanje..Ali se preporucuje i mnogo pomaze prilikom personalicacije izgleda nekog sajta.

Tako postoje platforme na kojima i krajnji korisnici mogu sami sebi napraviti sajtove.. Najpoznatiji medju njima su WIX I WEBBLY . Mana ovakvih sajtova je sto medju prvih 100.000 sajtova na svetu postoji samo jedan trenutno na WIX platformi...I to sam WIX.COM . Nijedan od "instant" sajtova nije prosao i probio se u rezultatima pretrage. Takve sajtove je tesko pronaci i oni defitivno ne donose profit, VEC su dobri za neku licnu prezentaciju.

Medju mnogim platformama za izradu sajtova Joomla i WordPress su poslednju deceniju najzastupljeniji.

Iako smo poceli i prve sajtove na nekim platformama, radili na Joomla platformi (Do tada su se sajtovi radili rucno u PHP i ASP.NET tehnologiji ili narodnim jezikom "Rucno" )

Na WordPress smo presli medju prvima jos 2010 godine, uocivsi jednostavnost i olaksanu CMS pozadinu sajta, koja je korisniku olaksavala upravljanjem i dodavanjem novog sadrzaja. Jednostavnost u pisanju programskog koda. Tu istu jednostavnost je i Google ubrzo uocio. Tako su, sajtovi radjeni na ovoj platformi imali bolji rezultat u pretragama.. Danas je ova platforma najzastupljenija i od onda se samo razvijala tako da danas vise nije rec o programu za koje sami programeri trebaju praviti dodatke. Danas za skoro sve oblasti i za svakog klijenta postoje dodaci koji su, ili besplatni ili za pojedinacne sajtove, zbog masovnosti, kostaju manje od 2 sata programerskog rada.

Tako recimo, jedan zahtevan i komplikovan, Slide show za koji bi jednom programeru trebali meseci rada, na trzistu stoji 19€. Takvu cenu opravdava cinjenica da ako stvarno vredi, vrlo brzo ce se prodati i naci primenu, na desetine hiljada sajtova sirom sveta.

Samo za sajtove sa ogromnim bazama tipa sajta Kupujem prodajem, jos uvek radimo sajtove u Asp tehnologiji..(Tehnologija po kojoj je uradjen recimo Booking.com ).

Rad u wordpressu znatno pojeftinjuje cenu izrade sajta. Jer, samo se vreme utroseno za izradu sajta , naplacuje. A WORDPRESS znatno smanjuje potrebno vreme za izradu jednog sajta.

Mana platformi je ta, sto je programski kod dostupan svima, pa i Hakerima koji uvek traze nacin da prodru u neki sajt. Tako da, kada nadju prolaz kroz neki dodatak Word pressa, krenu u potragu za sajtovima koji taj dodatak imaju. I na isti nacin "napadnu" i ugroze sadrzaj na hiljade sajtova sirom sveta...

Resenje za ovakve napade je stalno azuriranje sajta i njegovih dodataka, uklanjanje starih, u slucaju da nemaju "zakrpe" od novih virusa i napada..

Leave your comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.